Βραΐλα

Λίγα λόγια για τη Βραΐλα…..

Η Βραΐλα ανήκει στο Δήμο Δωρίδος και βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του ορθογωνίου της λεκάνης της Βελάς, κάτω από το άκρο της προς νότο προέκτασης της οροσειράς του Κόρακα (Βαρδουσίων), σε υψόμετρο 550 μ.

 

Από πάνω της υψώνονται οι βουνοκορφές Αετοβούνι και Βουνί.

 

Νότια κατεβαίνει χείμαρρος, που ξεπετάγεται από τη χαράδρα που σχηματίζουν τα δύο προαναφερόμενα βουνά και είναι γνωστός ως Βαθύρεμα, ενώ μέσα στη χαράδρα φέρει το όνομα Χαρατσόρεμα.

 

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η ωραία πλακοστρωμένη πλατεία με τα πλατάνια και τη βρύση και δίπλα το διδακτήριο του Σχολείου, που έχει μετατραπεί σε κατάστημα. Σ’ αυτή την πλατεία, στις 13 Αυγούστου έχει καθιερωθεί το καλοκαιρινό «αντάμωμα», ως «Γιορτή του Καλαμποκιού», που πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από τα γύρω χωριά.

 

Δίπλα υπάρχει το μικρό Κοινοτικό Γραφείο, που έχει γίνει ξενώνας, και από την άλλη μεριά ο ανδριάντας του ιατρού Δημητρίου Μαλακάση.

 

Πίσω από την εκκλησία, η «Τεμπελόραχη» έχει ισοπεδωθεί και δημιουργηθεί μια παιδική χαρά και ένα γήπεδο μπάσκετ.

 

Στην κάτω πλατεία του χωριού, η οποία ήταν η κεντρική πλατεία τα παλιά χρόνια, υπάρχει το ηρώο των πεσόντων.

 

Στον ανατολικό λοφίσκο, πάνω από το σχολείο, έχει αναγερθεί το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

 

Βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται το εξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη που εξυπηρετεί το κοιμητήριο.

 

Προς την πλευρά της Σώταινας, στη νότια όχθη του Βαθυρέματος βρίσκεται το παλαιό εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, το οποίο κατά το Β. Τσιμέκα, είναι χτισμένο στη θέση αρχαίου ναού. Κατά την εορτή της Αγίας Κυριακής, στις 7 Ιουλίου, γίνεται το πρώτο πανηγύρι στο χωριό με συμμετοχή κόσμου απ’ όλη τη γύρω περιοχή.

 

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι 7 με 8 αλλά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο τα σπίτια του χωριού γεμίζουν.

 

Ενοριακός ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1882.

 

Ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός Βασίλης Τσιμέκας, ύστερα από πολύχρονη έρευνα και προσεκτική μελέτη, εξέδωσε το σπουδαίο βιβλίο «Τα Δωρικά», στο οποίο ασχολείται και με την ονομασία της Βραΐλας, τον παλαιό οικισμό και την ίδρυση του νεότερου. Αναφέρει, ότι δύο κορυφές της Γκιώνας φέρουν την προχριστιανική ονομασία Βραΐλα. Στην αρχαίο-ελληνική, Βραΐλα, σημαίνει «φύσκος, πρόκοιλος», δηλαδή, “χορτάτος, με κοιλιά”. Η «Παλιομπραΐλα» οπωσδήποτε είχε άμεση σχέση με το θρησκευτικό κέντρο των Λοκρών, το Φύσκο, που ήκμασε στη θέση του σημερινού Μαλανδρίνου. Αναφέρει και την εκδοχή, η Βραΐλα να ήταν κόρη του Φύσκου ή της Δωρίδας ή νύμφη της Αρτέμιδας.